NIEUW: Documentaire familiefotografie | This is Reportage Family Awards | Persoonlijk

Familiefotografie - This is Reportage family award

Ik kan niets anders doen dan eerlijk zeggen dat het een bizar jaar is. En ik weet dat ik daar niet alleen in ben.
Maar toch. Als het vak waar je de afgelopen vijf jaar keihard voor gewerkt hebt ineens volledig uit je agenda verdwijnt doet dat toch wat met je. Ik ben de afgelopen jaren zo een geworden met mijn fotografie. Het niet meer wekelijks op een bruiloft staan doet pijn. Ik mis iets. Iets fundamenteels wat ik aan mezelf heb gekoppeld. De toegang tot iemands leven, de onwijs gave energie van twee mensen en hun families waar ik in mag stappen. Herinneringen mogen vangen en de mooiste momenten voor de lens krijgen. Het doet wat met me.

En daar nu een jaar – op anderhalve bruiloft na – niet van kunnen genieten is zwaar. Zeker nu defintief de laatste van dit jaar uit de agenda zijn verdwenen. En natuurlijk blijf ik positief. Ben ik heel dankbaar voor het andere werk dat ik mag doen. Zakelijke opdrachtgevers die me te gekke opdrachten geven, bijzondere projecten die op mijn pad komen en ook vooral de aandacht thuis. Ons gezin.

Documentaire familiefotografie

Want wat leg ik ons gezin graag vast. Het was mijn redding tijdens de lock-down. Met camera de hele dag door het huis. De bizarre tijd vastleggen om het over 20 jaar aan mijzelf gewoon nog eens te kunnen uitleggen. En ondanks dat het pas een halfjaar geleden is, is het zo gek alweer die foto’s terug te zien. Thuis aan de keukentafel, schoolwerk, frustraties, knuffels en alles er tussen in. Naast alles vastleggen met beeld schreef ik die periode ook alles van me af. Ouders van Nu publiceerde deze blogs. Waar ik het wel en wee van ons thuis met de wereld mocht delen. Een opdracht die heerlijk therapeutisch voor me werkte.

Het fotograferen van families deed ik een paar keer per jaar er al een beetje bij. Maar zeker toen ik zo intensief mijn eigen gezin documenteerde werd de waarde ervan me alleen maar duidelijker. En waar ik vorig jaar op verzoek een shoot inplande wil ik dat nu actiever doen. Afgelopen week is op deze site dan ook een speciaal gedeelte ontstaan voor familiefotografie met alle informatie over mijn familiereportages. Reportages die net als mijn trouwfotografie ongedwongen zijn en vol oog voor die echte momenten.
En wil ik dit actiever aan jullie gaan aanbieden.

En ja, ik blijf heel graag de liefde vastleggen, maar ook de liefde in het alledaagse, binnen een gezin is zo mooi en verdiend het gewoon om bewaard te blijven voor later.

Spannend en persoonlijk

Dit voelt heel eng en spannend omdat ik merk dat mijn familiefotografie nog persoonlijker is. Mede omdat mijn eigen gezin zo heerlijk veel naar voren komt, maar vooral omdat ik er nog meer Linda in kwijt kan. Geen draaiboeken, maar volledige vrijheid mijn visie en creativiteit in te zetten om te laten zien wie jullie zijn als gezin. Plat om mijn buik in de poppenhoek, meespringend op de trampoline of gewoon stil in een hoekje observeren. Ik houd ervan. Ik mag er zijn, maar ben er toch weer niet. Deze heerlijke combinatie maakt dat nadat ik afgelopen jaren al wat heb mogen snoepen van Day in the Life reportages, bevallingsfotografie en andere toffe familiereportages dit nog meer wil gaan doen.

‘This is Reportage Family Awards”

En zo beetje bij beetje laat ik weer wat meer van mezelf zien en kijk ik er naar uit meer en meer familiefotografie te gaan oppakken. Vanmorgen ontving ik een hele fijne opsteker. Terwijl de laatste bruiloft van dit jaar definitief de agenda verliet ontving ik het bericht in de internationale wedstrijd voor familiefotografie “This is Reportage Family” maar liefst 6 awards gewonnen. Vier voor een individueel beeld en twee voor een serie/verhaal. Wat dat is wat ik in welke vorm dan ook blijf doen met mijn fotografie: verhalen vertellen.

Betekent dit geen bruiloften meer? Zeker niet, maar documentaire familiefotografie zal ook hier steeds zichtbaarder worden. En mijn liefde voor het alledaagse dat ik stiekem ook in bruiloften blijf opzoeken zal alleen nog maar meer aanwezig zijn.

Feestje

En terwijl niet alleen ik, maar ook mijn kinderen vanmorgen trots naar de beelden aan het kijken waren hebben we besloten er vanavond een feestje van te maken. Wij gaan pannekoeken eten! Wat een heerlijke aftrap van mijn nieuwe familiefotografie avontuur. Geniet alvast mee van de eerste vier individuele awards. Binnenkort plaats ik hier ook de Story Awards met wat meer verhaal erbij. En mocht je nu zoiets hebben van: dat wil ik ook bij mij thuis? Stuur me gerust een berichtje of laat hieronder je gegevens achter. Ik kom heel graag bij jullie langs om eens een dag uit jullie leven vast te leggen. Zeker in deze tijd zijn herinneringen zoveel waard.